Fietsen en gebruik van je mobiel is erg gevaarlijk

Op zaterdag 31 oktober hebben verschillende bezoekers op het Plein van Nijkerk zelf ondervonden welk effect afleiding, van bijvoorbeeld een mobiele telefoon, heeft op je fietsgedrag en de verkeersveiligheid.

ROV Oost-Nederland heeft met een 3D- fietssimulator de mensen op een veilige manier laten ervaren dat je op de fiets je aandacht bij het verkeer moet houden en niet bij je telefoon. Ook al weet bijna iedereen wel dat afgeleid zijn onder het fietsen gevaarlijk is, nog steeds fietsen te veel mensen met een mobiele telefoon in hun hand. “Deze actie laat zien hoe gevaarlijk het is om je mobiele telefoon te gebruiken tijdens het fietsen. Veiligheid in het verkeer is belangrijk voor ons allemaal, van jong tot oud”, geeft wethouder Wim Oosterwijk aan.

MONO, ongestoord onderweg

Smartphonegebruik in het Nederlandse verkeer leidt tot enkele tientallen doden en honderden gewonden per jaar. Vooral binnenkomende berichten zijn een grote verleiding. Naast het verbod op handheld mobiel gebruik in de auto, geldt ook al ruim een jaar verbod voor het vasthouden van je mobiele telefoon op de fiets. De boete voor deze overtreding is € 95,-. Maar helaas wordt de telefoon nog steeds te vaak gebruikt.

De actie in Nijkerk maakt deel uit van de landelijke MONO-campagne, waarin wordt opgeroepen om ongestoord aan het verkeer deel te nemen. Het doel van de actie is om de deelnemers bewust te maken van de risico’s en de gevolgen die afleiding tijdens het fietsen veroorzaakt en ze te laten nadenken over hun eigen gedrag.

× Hoe kan ik je helpen?