Geweld in afhankelijkheidsrelaties en/of seksueel geweld – ervaringsdeskundigen bieden steun

De gemeente Nijkerk start met het project ‘Maatje achter de Voordeur’. Dit is een project voor mensen die partnergeweld, seksueel geweld en/of kindermishandeling hebben meegemaakt. Maatjes zijn vrijwilligers die hun eigen ervaring op het gebied van geweld inzetten voor anderen. Ze steunen anderen bij het hervinden van hun evenwicht en zelfvertrouwen.

 

Wethouder Audrey Rohen: ‘Als je zelf in het verleden partnergeweld, seksueel geweld en/of kindermishandeling hebt meegemaakt, begrijp je als geen ander wat dat voor iemand betekent. Die ervaring helpt bij het vinden van aansluiting en het ondersteunen van mensen die in een vergelijkbare situatie hebben gezeten’.

 

Een maatje begrijpt hoe de ander zich voelt, omdat het een ervaringsdeskundige is. De ervaringsdeskundige biedt steun en herkenning tijdens het herstelproces. Dit bestaat uit samen dingen doen, die gezellig of nuttig zijn. Een maatje kan helpen bij het opbouwen van een nieuw sociaal netwerk. Ook kan een maatje geruststellen bij angsten en onzekerheden.

 

De maatjes krijgen een training en begeleiding. De trainer is zelf ook ervaringsdeskundige. Tijdens de training staan uitwisseling van ervaringen en van elkaar leren centraal. De training geeft de maatjes handvatten mensen te ondersteunen.

 

De gemeente Nijkerk werkt bij Maatje achter de Voordeur samen met de gemeenten Barneveld en Scherpenzeel en met Moviera: www.moviera.nl.

 

De drie gemeenten organiseren een kick-off voor professionals op 6 maart van 15.00 tot 16.30 uur in de raadszaal van Barneveld. Professionals krijgen dan informatie over het belang van ervaringsdeskundigheid. En over hoe ook zij mogelijk toekomstige maatjes kunnen wijzen op dit initiatief. Aanmelden voor de kick-off via s.pastoor@nijkerk.eu

 

Meer informatie: www.maatjeachterdevoordeur.nl.

× Hoe kan ik je helpen?