KAPPER BERT 40 JAAR

Geknipt voor het vak
Kapper Bert staat al 40 jaar voor u klaar

NIJKERK/HOEVELAKEN Kapper Bert van Kommer zit sinds vandaag, 31 december 2022, precies 40 jaar in het kappersvak. Deze altijd vrolijke barbier werd door enkele van zijn Stimon-motorvrienden (die ook klant bij hem zijn) verrast met een leuke attentie in de vorm van een Spakenburgs hart. En daar weet deze levensgenieter wel raad mee, volgens hem gaan zijn kinderen en kleinkinderen er ook van mee snoepen. Verder staat hij vanaf woensdag weer klaar in zijn zaak aan de Reynoltstraat om de klantenkring van een nieuwe nette coupe te voorzien.

Kapper Bert: “Ik zit nu 10 jaar op deze locatie in de Reynoltstraat. De tijd gaat hard. Ik ben 31 december 1982 begonnen op de Callenbachstraat 2 in Nijkerk, dat is toen geopend door Wil Simons van Avro’ s Televisier, die toentertijd ook in Nijkerk woonde. Ik heb de zaak toen overgenomen van de firma Bakkenes. Daarna heb ik bij verschillende kapperszaken gewerkt, o.a. bij Henk Masmeijer, de oom van Frank Masmeijer.

Jong geleerd, oud gedaan
“In 1972, toen ik nog maar 12 jaar oud was, ben ik begonnen in Huizen. Ik kreeg toen ontheffing van de gemeente Hilversum om naar de kappersschool te mogen omdat ik eigenlijk te jong was en kon toen na goedkeuring van de gemeente Hilversum ik in Amsterdam de kappersopleiding volgen. Ik heb een heel seizoen bij Gertje van de Wetering gewerkt, dat was een artiestenkapper op de Emmastraat in Amsterdam.”

Gezelligheid voorop
“Op een gegeven moment ging het zo goed draaien dat ik vier winkels bestierde en derhalve ook veel personeel in dienst heb gehad. Op een gegeven moment wel 40 krachten, waarvan een gedeelte parttime. Ik had twee winkels in Nijkerk, een in Zeewolde en een in Hilversum. Wat dat betreft heb ik toen wel aardig wat mensen in dienst gehad. Ik moet er nu niet meer aan denken. Het kappersvak is voor een belangrijk deel vooral gezelligheid. Ik heb een tafel in de winkel staan waar de mensen een lekker kopje koffie kunnen drinken en een babbel kunnen maken. De mensen vinden dat gewoon gezellig, iets dat mij altijd het meest aangetrokken heeft in dit vak.”

Nog tien jaar
“Het is weliswaar niet echt een zwaar beroep, maar je moet wel de hele dag staan. Ik hoop op deze wijze nog zeker 10 jaar door te kunnen gaan als mijn gezondheid het toelaat, ik ben nu 62. Ik kan me niet voorstellen dat het zo hard gegaan is. Als ik het over zou moeten doen, deed ik het zeker weer over. Ik heb Nijkerk echt ervaren als een warm maatvest dat je aangetrokken hebt. Ik kwam uit Hilversum, de mensen vinden het hier fijn en gezellig. Als je ze hebt, dan heb je ze bijna voor altijd. Het enige nadeel daarvan is dat er nog steeds mensen vanaf 1982 bij mij in de winkel komen maar dat is natuurlijk wel een uitstervend ras.”

Knipspecialist
“Toen ik vier zaken onder mijn beheer had waren dat natuurlijk dames- en herenzaken. Er werd geverfd, gepermanent, geknipt en alles wat daar bij hoort. Maar toen ik in mijn eentje kwam te staan ging dat niet meer, die combinatie van kleuren, coupe soleil, permanenten en knippen. Toen ben ik me meer gaan specialiseren in het knippen. Daar zijn weliswaar altijd meer heren op afgekomen dan dames, maar zeker 20 procent van mijn populatie bestaat toch altijd wel uit dames. De klanten komen ook overal vandaan, uit Bussum, Amsterdam, Holten, Zeewolde, Hoevelaken, Nijkerk, etc. Mensen waar ik al jaren contact mee heb komen nog steeds bij mij in de zaak. Dat is nog steeds de beste reclame!”

Bron gerrit steen

× Hoe kan ik je helpen?