Leerlingen naar stadhuis voor les over lokale democratie

In totaal 19 groepen derdejaars leerlingen van het vmbo en het praktijkonderwijs doen dit jaar mee aan het project ‘Wegwijs’ van de gemeenteraad van Nijkerk. Zij komen met hun docent naar de raadzaal voor een les over de lokale democratie en ontmoeten een raadslid of collegelid.

De leerlingen van Accent Praktijkonderwijs, Aeres VMBO Nijkerk en het Corlaer College krijgen van hun eigen docent les in de raadzaal. Met filmpjes, een quiz en een debat leren de jongeren wat de taken van de gemeente zijn, op welke manieren inwoners invloed kunnen uitoefenen en hoe je met elkaar tot een besluit komt. Bij elke les is een raadslid of wethouder aanwezig om vragen van de leerlingen te beantwoorden en te vertellen over hoe het werkt in de gemeente.

De gemeenteraad van Nijkerk vindt het belangrijk dat jongeren kennis maken met de (lokale) democratie. Het programma ‘Wegwijs’ is ontwikkeld in goede samenwerking met de docenten van de betrokken scholen en bestaat al jaren. De leerlingen maken op een laagdrempelige manier kennis met de (lokale) democratie omdat zij niet alleen informatie krijgen maar door het debat in de raadzaal zelf ervaren wat er komt kijken bij het nemen van een besluit.

× Hoe kan ik je helpen?