Nieuwe melodieën op het carillon – per 24 oktober 2023

Op dinsdag 24 oktober is de historische speeltrommel in de Nijkerkse toren weer verstoken. Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek arrangeerde vier nieuwe melodieën die zullen klinken tot april 2024.

Volgens traditie klinkt in Nijkerk op het hele uur altijd een geestelijk lied. Dit keer is gekozen voor Psalm 23, De God des heils wil mij ten Herder wezen. Dit lied is uitgekozen door Henk van de Brink die als torenwachter jarenlang heeft geholpen bij het versteken van de speeltrommel, dit was zijn laatste versteek.

Op ‘kwart over’ klinkt La Paz de la Tierra (De vrede van de aarde) een lied om vrede waarvan de melodie oorspronkelijk uit Guatamala komt.

Elk half uur klinkt een 16e eeuwse Franse melodie: N’espérez plus mes yeux. Dit lied staat in de Liederenbank van de Canon van Nederland omdat Joost van den Vondel op deze melodie zijn Rey van Burghzaten in het toneelstuk Gijsbrecht van Aemstel schreef.

Om ‘kwart voor’ speelt een fragment uit de popsong Where is the Love. De Amerikaanse Hip-Hop-groep Black Eyed Peas schreef dit lied in 2003 en wordt gezien als anti-oorlogssong.

× Hoe kan ik je helpen?