Wim Ruitenbeek geeft concert op de Nijkerkse beiaard

Traditiegetrouw verzorgen de twee Nijkerkse stadsbeiaardiers om het jaar één van de zomerconcerten van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging. Wim Ruitenbeek is nu aan de beurt.
Wim heeft zijn programma, zoals hij het noemt “spiegelend” vanuit het centrum opgebouwd. In het midden staat een compositie van Simeon ten Holt, van wie dit jaar het 100e geboortejaar wordt herdacht. Hij is vooral bekend geworden door Canto Ostinato, het werk voor meerdere toetsinstrumenten in variable lengte. In zijn Aformisme herkennen we de stijl van minimale harmonische verschuivingen, een ritmische cadans waarover een melodie ontstaat. Voor Nijkerk bijzonder is dat Ten Holt leerling was van de in Nijkerk geboren componist Jakob van Domselaar, die zelf les kreeg van de Nijkerkse stadsbeiaardier Enderlé.
Om dit centrale werk heen staan twee composities uit de Klassieke periode, Haydn en Mozart, altijd goed voor onderhoudende, fraaie muziek.

Dan Jacques Maassen; hij was o.a. directeur van de Nederlandse Beiaardschool en stadsbeiaardier van Breda. Reflexies schreef hij in 1974 na een periode van ernstige ziekte, als een soort terugblik.

Around D [Rondom – de toon – D] is in 2016 gecomponeerd door beiaardier-componist Geert D’hollander. Hij schreef dit werk in opdracht van de gemeente Kampen t.g.v. het 15-jarig bestaan van de BeiaardKring daar.

Het concert begint en eindigt met muziek uit de barok. Het concerto van Walther is een veel gespeeld werk op orgel, maar doet het ook heel goed op de klokken.

De beiaardbewerking van de Sonate van Leonarda was winnaar van de wedstrijd van Leuvense beiaardvereniging. Het 300e geboortejaar van organist, beiaardier en componist Matthias Vanden Gheyn was de aanleiding. Hij was een broer van de maker van ons carillon.

Het concert is op dinsdag 22 augustus 2023 en begint om 20.00 uur. Luisteren [en kijken naar toren en beeldscherm, verbonden met de toren] kan op de Luisterplaats, voor de H. Catharinakerk, Holkerstraat 36. Hartelijk welkom daar. Na afloop bedanken we Wim met applaus en trakteert de vereniging op een nootje en een drankje.

× Hoe kan ik je helpen?